In de pers

"Hoogbegaafdheid, daar krijg je alleen maar problemen mee"

Meer uitdaging, anders omgaan met onderwijssystemen, goed signaleren en begeleiden vormen de succesfactoren voor de omgang met hoogintelligente kinderen in de klas, schrijft Mensa voorzitter Grethe van Geffen met een aantal Mensa leden in Schoolmanagement Totaal 2- 2013 onder de titel: Hoogbegaafdheid, daar krijg je alleen maar problemen mee.

Over onderwijs, begeleiding van slimme kinderen - in Zorg Primair (vakblad voor primair en speciaal onderwijs)

Grethe van Geffen, voorzitter van Mensa, schreef een artikel over drie voorwaarden voor onderwijs aan kinderen met hoge intelligentie. De ervaring leert namelijk: een hoogbegaafd kind is nog geen excellent presterend kind. Hoge intelligentie is net als voetbaltalent: na maar niet zonder zorgvuldige begeleiding kan het uitgroeien tot toptalent.
Het is verschenen in Zorg Primair, vakblad voor het primair en speciaal onderwijs (ZP #3.2013).

Hoogbegaafdheid in het hoger onderwijs

Grethe van Geffen, voorzitter van Mensa, schreef met een aantal Mensa leden een artikel over het herkennen en begeleiden van de student met talent. Het artikel bevat ook tips voor het opleiden van professionals in het onderwijsveld en voor het maximaal benutten van hoogopgeleid personeel. Hoge intelligentie vraagt om uitdaging en kan een belangrijke bijdrage leveren aan maatschappelijke belangen.
Het artikel is november 2012 verschenen in HO management, SDU vakblad voor management en bestuur van hbo en wo instellingen.

Over onderwijs, begeleiding van slimme kinderen - in Zorg Primair (vakblad voor primair en speciaal onderwijs)

Grethe van Geffen, voorzitter van Mensa, schreef een artikel over het onderwijs aan en begeleiding van kinderen met hoge intelligentie. Ze daagt de professionals in het onderwijs uit om kinderen én ouders serieus te nemen. Ondanks dat er nog veel te verbeteren valt, ziet zij vanuit een lange termijn perspectief wel degelijk vooruitgang.
Het is verschenen in Zorg Primair, vakblad voor het primair en speciaal onderwijs (ZP #6.2012).

Aandacht voor testsessie op 23 juni in Utrecht

Ook de testsessies in Utrecht op 23 juni leidden tot een artikel in een regionale krant. AD/UN (Utrechts Nieuwsblad) plaatste een artikel op maandag 25 juni na een gesprek met Fatou van den Hoff, onze selectiegemachtigde, en met een kandidaat (die anoniem blijft in het artikel).

Tilburg heeft de primeur van de regionale IQ-test van Vereniging Mensa Nederland

Mensa gaat vanaf 2012 met enige regelmaat IQ-testen in de regio. Tot dusver werd de officiële Mensa Testdag regelmatig gehouden, maar altijd in Utrecht. Dat gaat veranderen. We gunnen iedere bewoner van Nederland de gelegenheid om te laten onderzoeken of hij of zij in aanmerking komt voor het lidmaatschap. Op 24 maart was de eerste decentrale testdag in de regio in Tilburg.

Hoogbegaafde ouderen

Naar aanleiding van een artikel over de problemen die hoogbegaafde ouderen ervaren in de reguliere zorg heeft er een ingezonden brief van de voorzitter van Mensa in dagblad Trouw gestaan. Lees het oorspronkelijke artikel en de reactie.

Twee keer uit de kast

Het persoonlijk verhaal van een van onze leden in een interview in de Gaykrant. Klik hier om het artikel te lezen.

Slimmeriken van de partij tijdens Gay Pride

7 augustus 2010: Dit jaar heeft Mensa met een eigen boot meegevaren met de Gay Pride in Amsterdam. Mensa is een vereniging die openstaat voor iedereen, mits hun IQ maar hoog genoeg is. Binnen Mensa zijn er weer allerlei groepen die elkaar opzoeken, zoals de groep 'Gayniaal', die dit jaar voorstelde om met de 'Gay Pride' mee te varen. Dit bericht werd in zowat alle kranten geplaatst en er zijn ook vele radio interviews geweest (onder andere Radio 538 en Q-Radio). De artikelen zijn ook breed op het web gepubliceerd. Een kleine selectie van de artikelen:
- Algemeen Dagblad
- NU.nl
- De Telegraaf

Is het 'gaaf' of 'lastig' om hoogbegaafd te zijn?

Een van onze leden legt uit wat zijn ervaringen zijn in het jongerenblad 'Insite'. Klik hier om het artikel te lezen.

Waarom wordt iemand bestuurslid van Mensa?

In 'Sprank', het vakblad voor sociale diensten, vertelt een van onze bestuursleden wat daar zo leuk aan is.

Hoe hebben hoogbegaafden het op het werk?

Een artikel van de GPD hierover verscheen in 15 dagbladen in december 2009. Aan de hand van interviews wordt een beeld geschetst van wat hoogbegaafden werkgevers te bieden hebben. Helaas stuiten hoogbegaafden vaak op onbegrip. Lees een korte samenvatting ervan op het ND hier. Het Parool en een aantal andere dagbladen publiceerde een uitgebreid artikel.

Hoogbegaafden in het bedrijfsleven

Werkgeversorganisatie VNO NCW-West interviewde onze voorzitter voor een artikel over hoogbegaafden in het bedrijfsleven. In het artikel staan ondermeer 7 tips voor werkgevers om beter gebruik te maken van hoogbegaafd talent. Klik hier voor het artikel.

Hoe komt het dat iemand hoogbegaafd is?

Mensa gaf hierop antwoord voor de site van 'Willem Wever', kijk hier om het te lezen.

De loopbaan van een hoogbegaafde

Mensa is een internationale organisatie, met ruim 100.000 leden in meer dan 50 landen. De internationale voorzitter is sinds juni 2009 een Nederlander, Willem Bouwens. Intermediair plaatste een interview met Willem in de rubriek 'De loopbaan van...', kijk hier om het te lezen.

Annemarie van Gaal opent Europese bijeenkomst van hoogbegaafden

De jaarlijkse Europese bijeenkomst van Mensa werd dit jaar in Nederland gehouden. Openingsspreker voor het evenement was Annemarie van Gaal, die al vele jaren lid is van de vereniging. Naar aanleiding van die opening was Annemarie op 29 juli 2009 te gast bij een talkshow van de NCRV, 'On Air' op Nederland 3. Via deze link kan je de uitzending terugzien.

Hoogbegaafde eindexamenkandidaat

Ook leden van Mensa doen eindexamen. Het ANP interviewde een van onze leden daarover in een artikel dat onder meer in Trouw van 3 juni werd geplaatst. Je kunt hier (pdf) het artikel nalezen.

Wat betekent hoogbegaafdheid?

Een brief van onze voorzitter is in het Nederlands Dagblad geplaatst. De brief gaat in op de term 'hoogbegaafdheid' en is een reactie op een eerder artikel hierover. Download hier een pdf van de brief.

Hoogbegaafd en werk

JCI (Junior Chambers International), een netwerkorganisatie voor ondernemende mensen, publiceerde in haar laatste magazine van 2008 een artikel over hoogbegaafden en werk. Klik hier (pdf) om het artikel te lezen.

Hoe is het om hoogbegaafd te zijn?

Zaman, een maandelijks nieuws- en opinieblad, heeft in het oktobernummer een interview gepubliceerd met twee leden van Mensa. Download hier een pdf van het interview.

Hoogbegaafdheid bij volwassenen

Het Algemeen Dagblad heeft op 18 oktober 2008 een groot artikel gewijd aan hoogbegaafdheid bij volwassenen. Klik hier om het artikel in pdf te bekijken.

Hoogbegaafden op het werk

Het Financieel Dagblad publiceerde op 17 oktober 2008 een artikel over hoogbegaafdheid op het werk. Klik hier om het artikel te downloaden (pdf bestand).