Nieuws

Concert van pianovirtuozen: prachtig slot van Mensa jubileum

11-12-2013

Mensa, de vereniging voor hoogintelligente mensen in Nederland, viert in 2013 het vijftigjarig bestaan. Het hele jaar zat bomvol met feestelijkheden en het jubileum kreeg als thema "GOUD". Normaal is er al veel te beleven voor de leden, nu kregen veel evenementen ook nog een 'gouden randje'. Het jubileumjaar eindigt met een prachtig slotakkoord: een concert van pianovirtuozen van de Imola Piano Academie in Eindhoven. Mensa en de Imola Academie hebben elkaar gevonden op dat thema: toptalent laten bloeien.
Lees meer...

 

De Beatrixschool in Pijnacker wint de SlimmerIQuiz 2013 en is de 'slimste school' van Nederland

19-10-2013

Ton, Roos en Susan, drie slimme leerlingen uit groep 8 van de Beatrix school zijn de winnaars van de finale van Mensa's nationale SlimmerIQuiz, een speelse wedstrijd met breinbrekende vragen die plaatsvond in Amsterdam op 9 oktober. 15 basisscholen uit heel Nederland zonden hun slimste groep 8 leerlingen naar de Universiteit van Amsterdam. De finale werd gepresenteerd door Dolores Leeuwin, bekend van het tv-programma Klokhuis. Mensa organiseerde de SlimmerIQuiz om te laten zien dat slim zijn leuk is, zeker als je uitgedaagd wordt.
Lees meer...

 

Welke basisschool is de ‘slimste school’ van Nederland?

30-08-2013

Slimme leerlingen uit groep 8 gaan op 1 oktober overal in Nederland de strijd met elkaar aan. Op achttien verschillende locaties vinden dan de voorrondes plaats van Mensa’s nationale Slimmeriquiz. De finale op 9 oktober wordt gepresenteerd door Dolores Leeuwin. De winnaars krijgen een spellenpakket voor hun school. Mensa organiseert de Slimmeriquiz omdat de vereniging dit jaar 50 jaar bestaat.
Lees meer...

 

Slimmerikenvereniging Mensa Nederland viert 50e verjaardag

20-08-2013

Vereniging Mensa Nederland, de vereniging voor mensen met een hoge algemene intelligentie, viert dit jaar haar 50e verjaardag. Op 17 augustus was de officiële ‘gouden’ verjaardag. Op die datum kleurde de website GOUD. Vanaf die datum staat een videofilmpje over 50 jaar Mensa online. De vereniging heeft voor haar leden het hele jaar feestelijke activiteiten gepland door het hele land. Alle GOUDEN activiteiten krijgen een gouden randje, of het nu gaat om een borrel, stadswandelingen, gezellige of leerzame weekends, kampeer- en zeilweekends, of een mottorrit. Rond 1 oktober wordt de feestelijkheid ook voor de rest van Nederland merkbaar. Mensa organiseert dan voor leerlingen van basisscholen een bijzondere wedstrijd: de Slimmeriquiz. Op 9 oktober is de finale, gepresenteerd door Dolores Leeuwin, bekend van Het Klokhuis.
Lees meer...

 

Mensa Fonds opgericht

04-05-2013

In het Concertgebouw in Amsterdam is onlangs het Mensa Fonds opgericht. Het fonds gaat zich inzetten om de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar te maken. Dit zal onder andere worden gerealiseerd door projecten en onderzoek te ondersteunen. Het fonds is geïnspireerd door de Amerikaanse Mensa Education and Research Foundation (MERF). Nederland heeft hiermee in het gouden jubileumjaar van de Vereniging Mensa Nederland het eerste Mensa Fonds buiten de V.S.
Lees meer...

 

Reactie van Mensa Nederland op het regeerakkoord

04-11-2012

Al in de eerste alinea van de onderwijsparagraaf van het nieuwste regeerakkoord wordt uitgesproken dat het beste uit kinderen en studenten gehaald moet worden. In haar streven tot de top vijf van de wereld te gaan horen wil men ‘talent meer uitdagen’, waar het kind ook geboren is. Goed nieuws voor het hoogbegaafde kind, zo lijkt het, maar daar is meer voor nodig dan mooie woorden.
Lees meer...

 

Amerikaanse Mensa Award voor begaafdheidsdeskundige Franz Mönks

14-09-2012

Professor Franz Mönks ontving op donderdag 13 september jl. een ‘Lifetime achievement award’ uit handen van de Amerikaanse Mensa Research en Education Foundation (MERF). Mönks kreeg de Award vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de kennis over hoge algemene intelligentie bij kinderen. De Nederlander Willem Bouwens, voorzitter van Mensa International, reikte de prijs donderdagmiddag uit op de dertiende internationale European Council on High Ability (ECHA) conferentie in Münster (Duitsland).
Lees meer...

 

Hoogbegaafden varen mee met Canal Parade

21-07-2012

Op zaterdag 4 augustus a.s. is er een boot vol slimmeriken en bollebozen van de partij op de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam: de zogenoemde hoogbegaafdenboot. Dit is op initiatief van GAYniaal
Lees meer...

 

Mensa viert International Intelligence Day en 65-jarig bestaan vereniging

23-09-2011

Zaterdag 1 oktober is International Intelligence Day. Tevens viert Mensa, de vereniging voor mensen met een hoge intelligentie, die dag haar 65 jarig bestaan (briljanten lustrum).
Lees meer...

 

15 Mensa vrouwen op bezoek bij HKH Prinses Máxima

22-08-2011

Op 22 augustus 2011 brachten 15 Mensa vrouwen een bezoek aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden in haar residentie De Eikenhorst in Wassenaar.
Lees meer...

 

Opnieuw Nederlandse voorzitter Mensa International

11-02-2011

Het voorzitterschap van Mensa International blijft in Nederlandse handen: Willem Bouwens (56) uit Amsterdam is opnieuw benoemd voor een periode van twee jaar. Sinds de oprichting van Mensa (1946) is hij de eerste Nederlandse voorzitter van deze wereldwijde vereniging van hoogbegaafden.
Lees meer...

 

4000 hoogbegaafden

16-10-2010

Vereniging Mensa Nederland, onderdeel van de wereldwijde vereniging voor hoogbegaafden maakt een explosieve groei door en heeft inmiddels een ledental van meer dan 4000 bereikt.
Lees meer...

 

Hoogbegaafden boot vaart voor het eerst mee met 'Gay Pride' in Amsterdam

24-07-2010

Vereniging Mensa Nederland, de vereniging voor hoogbegaafden, vaart dit jaar voor het eerst mee met de 'Gay Pride' optocht door de grachten van Amsterdam.
Lees meer...

 

Dag van de Hoogbegaafdheid dit jaar in Arnhem

02-05-2010

Op 29 mei wordt in het Olympuscollege te Arnhem de Dag van de Hoogbegaafdheid gehouden. Deze jaarlijks terugkerende manifestatie trekt enkele honderden hoogbegaafden – volwassenen, jongeren, kinderen, ouders, opa’s en oma’s, maar ook professionals uit onderwijs, GGZ en HRM-kringen. De dag staat ook open voor belangstellenden die zelf niet hoogbegaafd zijn, maar er meer over willen weten.
Lees meer...

 

Hoogbegaafden uit Europa confereren in Utrecht

28-07-2009

Van 29 juli tot en met 2 augustus vindt in Utrecht de EMAG plaats (European Mensas Annual Gathering). Zo’n vierhonderd hoogbegaafden worden verwacht uit alle landen van Europa. Op het programma staan lezingen, workshops, rondleidingen en discussiefora over allerhande onderwerpen van wetenschappelijk tot sociaal, en alles met een connectie tot hoge intelligentie. Er zijn in Europese landen ongeveer 50.000 “Mensalen”. Mensa is een internationale organisatie voor hoogbegaafden, met aangesloten verenigingen in ongeveer vijftig landen. De vereniging Mensa Nederland heeft ruim 3.600 leden.
Lees meer...

 

Nederlandse voorzitter Mensa International

25-06-2009

De nieuwe voorzitter van Mensa International is een Nederlander: Willem Bouwens uit Amsterdam. Sinds de oprichting van Mensa (1946) is hij de eerste Nederlandse voorzitter van deze wereldwijde vereniging van hoogbegaafden.
Lees meer...