De Mensa Toelatingstest

Mensa neemt een aantal keren per jaar de Mensa toelatingstest af. Je kunt kiezen voor een datum en plaats tijdens de inschrijfprocedure. Het deelnemen aan deze test kost 69 euro en dit bedrag dient direct bij de inschrijving te worden voldaan. Daarbij is het mogelijk om je wel alvast in te schrijven, terwijl je het kiezen van een datum nog even uitstelt.

De officiële toelatingstest van Mensa Nederland is een geijkte (gestandaardiseerde) intelligentietest. Deze wordt onder de verantwoordelijkheid van een erkend psycholoog afgenomen. Dit vindt plaats in zaaltjes verspreid over het land.

Er wordt steeds een groep kandidaten getest en we gebruiken daarbij computers.

Getest worden

Allereerst is het belangrijk dat je ruim op tijd aanwezig bent. Zodra de test van start gaat, kunnen laatkomers niet meer toegelaten worden. We ontvangen je met koffie en thee en er is ook na afloop nog tijd om even na te praten. Onze testassistenten staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

De test bestaat uit verschillende onderdelen en duurt ongeveer 2,5 uur, aanloop en pauze niet meegerekend. De onderdelen kennen een tijdslimiet, zodat er tijdens de hele test sprake is van (enige) tijdsdruk. Sommige onderdelen zul je wellicht ruim binnen die limiet afronden, terwijl je dat bij andere moeite zal kosten. Dit is voor iedereen verschillend.

Er wordt halverwege een pauze ingelast. Dit betekent dat je dus ook langdurig zeer geconcentreerd aan het werk bent. Een test afleggen kan vermoeiend zijn. Een goede nachtrust en een ontspannen reis naar de locatie vormen een prima voorbereiding.

De testinstructies zijn in het Nederlands. De test zelf is ook Nederlandstalig en gericht op Nederlands sprekenden: jouw Nederlandse taalvaardigheid is één van de onderdelen die wordt getest.

Als Nederlands niet je moedertaal is, dan zal dat jouw totaalscore waarschijnlijk negatief vertekenen. Wij verbieden je niet de test te komen maken, maar wellicht is het verstandiger elders een goede intelligentietest te maken, die of geen taalonderdelen heeft of is gemaakt voor mensen, die jouw moedertaal spreken.

Op de pagina Veelgestelde Vragen vind je nog wat meer informatie over de toelatingstest.

Na de test

De psycholoog kijkt je test na, stelt het resultaat vast in een percentielscore en stelt jou op de hoogte van het resultaat. De IQ-score wordt hierin niet genoemd en deze kan ook niet achteraf op verzoek worden toegestuurd. Deze test is gekozen om vast te stellen of je voor het Mensa lidmaatschap in aanmerking komt.

Alleen als je in de bovenste twee procent hebt gescoord, oftewel het 98ste of 99ste percentiel, worden jouw persoonsgegevens door de psycholoog doorgegeven aan Mensa, om je uit te kunnen nodigen voor het lidmaatschap.

De percentielscore, die je behaald hebt, wordt nooit aan Mensa of anderen doorgegeven. Deze valt onder het beroepsgeheim van de psycholoog en wordt alleen met jou gedeeld.

Lid worden

In de uitnodigingsbrief, die na een voldoende resultaat ontvangt, vind je informatie waarmee je direct lid kunt worden. Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je dit ook nog even uitstellen. Sommige mensen twijfelen een paar jaar en worden dan alsnog lid. Wat je ook kiest, je bent welkom. En terwijl je nadenkt over de voor-en nadelen van een lidmaatschap ben je ook van harte welkom om eens langs te komen als introducé op een bijeenkomst of evenement.