Overslaan en naar de inhoud gaan

Jouw lidmaatschap wordt een fantastische ontdekkingstocht

Mensa is dé vereniging om meer te leren over hoogbegaafdheid en anderen te ontmoeten met een zeer hoge algemene intelligentie. Hoeveel je ook leest over het onderwerp, het haalt het niet bij daadwerkelijk contact met ervaringsdeskundigen.

Lidmaatschap van de vereniging is meer dan een zoektocht naar kennis. Mensa heeft een zeer volle agenda en is met zo'n 750 activiteiten per jaar een van de actiefste Mensa's in de wereld. Deelnemen aan activiteiten is een ideale manier om meer mensen en jezelf te leren kennen.

Waarom is Mensa zo'n inspirerende vereniging?

In een gesprek van een uur kunnen 20 onderwerpen aan de orde komen. Van science fiction tot de toestand in de wereld. Van een specifiek plantje tot het waarom van een touwtje aan een theezakje.
Zo'n gesprek gaat dan onmiddellijk de diepte in. Wáár het ook over gaat. Er is geen enkele blokkade om het over wát dan ook te hebben.

Heb je een speciale interesse?

Heb je een speciale interesse? Sluit je dan aan bij een SIG!

Sluit je dan aan bij een SIG!

Als twee Mensaleden een interesse delen, kunnen ze ervoor kiezen een Speciale Interessegroep (SIG) op te richten. Deze is toegankelijk voor alle leden en biedt een uitstekende gelegenheid voor mensen om zich volledig te verdiepen in een onderwerp.

SIG's zijn autonoom. Mensa kent tientallen groepen op het gebied van hobby's en persoonlijke ontwikkeling. Zo zijn er groepen die zich buigen over breien, golfen, auto's, christen-zijn, 3D-printen, spelletjes, kamperen, fantasy, pokeren en poolen. Er zijn ook Besloten Interessegroepen (BIG), bijvoorbeeld omdat de wet stelt dat je meerderjarig moet zijn. Er is nog veel meer en als jouw hobby er niet bij zit, dan kun je zelf een groep oprichten.

Een agenda vól plezier, ontspanning én ontwikkeling.

Ieder lid is vrij om te organiseren waar hij of zij zin in heeft en anderen daarvoor uit te nodigen. Lidmaatschap van Mensa betekent een drukke agenda met activiteiten om uit te kiezen. Vast op de agenda staan de maandelijkse bijeenkomsten in de regio's en de jaarlijks terugkerende weekenden. Van spelletjesmiddagen bij Mensaleden thuis tot en met luxe weekenden in hotels, voor ieder budget is een activiteit te vinden.

Activiteiten vól Mensa-inspiratie

Activiteiten vól Mensa-inspiratie

Voor een volledige onderdompeling in Mensa is een weekend of midweek uitermate geschikt. Soms is er een vooropgezet programma, soms bepalen leden dat ter plekke. Deelname is altijd een keuze. Geliefde en goed bezochte meerdaagse activiteiten zijn onder andere het grootschalige Oktoberweekend, het knusse en kleinschalige Brabants Weekend en het Waddenweekend om lekker uit te waaien. Voor bepaalde groepen vrijwilligers is er ook nog eens een Verdiepingsweekend.

Een populaire eendaagse activiteit is de Nieuwsjaarreceptie, waar ieder jaar weer zo'n 150 tot 200 leden komen. Andere eendaagse activiteiten zijn de jaarlijkse Algemene Landelijke Contactdag en de Nieuwe Ledendagen, die een aantal keren per jaar wordt georganiseerd. Daarnaast zijn er nog honderden andere activiteiten. Teveel om hier allemaal op te noemen.


Elke regio heeft een eigen, vaste 'borrel' bijeenkomst

Op de Mensa-agenda staan iedere maand ongeveer dertig vaste, informele bijeenkomsten door heel Nederland. Alhoewel ze binnen de vereniging bekend staan als 'borrels', worden ze niet allemaal in kroegen gehouden en heeft iedereen de vrije keuze om wel of geen alcohol te nuttigen. Het zijn ideale gelegenheden om kennis te maken en bij te praten met leden uit de eigen regio. En niet zelden schuiven ook leden van buiten de eigen regio gezellig aan. Een gastheer of -vrouw is altijd aanwezig om nieuwelingen, introducés en andere leden te verwelkomen.


Wat voor mensen ontmoet je?

Iedereen die op een IQ-test in de hoogste twee procent van de bevolking scoort, kan lid worden van Vereniging Mensa. Opleidingsniveau, achtergrond, politieke voorkeur, leeftijd en culturele achtergrond maken niet uit. Waarom iemand lid wil worden, is voor iedereen anders.

En dat is misschien wel het mooiste van Mensa. Omdat we maar één selectiecriterium hebben, zijn onze leden net zo divers als de Nederlandse samenleving. De grote verscheidenheid aan persoonlijkheden, achtergronden en levensstijlen zorgt ervoor dat onze bijeenkomsten in ieder geval nooit saai zijn. Fijn voor mensen die nieuwsgierig zijn en afwisseling zoeken.