Hoogbegaafdheid

Betekenis

Sinds de oprichting van Vereniging Mensa Nederland, is de maatschappelijke betekenis van het woord hoogbegaafd verschoven. Daarom spreken we binnen Mensa vaker over hoogintelligent of HIQ. De term 'hb' of 'Mensaal' wordt ook veel gebruikt door de leden zelf.

Toch kunnen we niet om het woord hoogbegaafd heen, het is in zekere mate ingeburgerd. Mensalid Maud Kooijman presenteerde als resultaat van een onderzoek in november 2007 op het Symposium Kenschetsing Hoogbegaafdheid de volgende definitie:

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creƫren.

Veel Mensaleden herkennen zich in deze beschrijving.

Kenmerken

  • Ben je vaak op zoek naar nieuwe (intellectuele) uitdagingen en raak je verveeld zodra je nieuwe de nieuwe vaardigheden beheerst?
  • Praat je veel, snel, over veel dingen tegelijk? En ga je graag de diepte in, ook tijdens een kort gesprek?
  • Praat je met vriend(inn)en over heel andere onderwerpen dan met de meeste mensen?
  • Ben je gevoelig voor (zintuiglijke) indrukken?
  • Zijn jouw normen strenger dan die van de meeste mensen om je heen en leg je je lat hoger?
  • Kost de aansluiting bij de mensen om je heen je vaak moeite en vraag je je af of jij sneller denkt dan zij?
  • Hoor je van de mensen om je heen wel eens dat je te intens, te streng, te veeleisend en vooral te snel bent?
  • Zoek je zelfstandigheid en vrijheid in hobby en werk?

Zo'n lijstje zegt niet alles, maar als je jezelf in een deel van deze kenmerken herkent, is het een goed idee om je er wat verder in te verdiepen.

Daarbij is het belangrijk om te weten dat een hoge intelligentie niet automatisch betekent dat je ook een hogere opleiding hebt gevolgd of dat je op een hoog niveau werkt. Onder Mensa-leden vind je alle opleidingsniveaus en een zeer breed scala aan beroepen en beroepsniveaus. Dus of je nu op het vmbo of aan de universiteit studeerde, als je denkt dat je mogelijk hoogbegaafd bent, dan nodigen we je van harte uit om de toelatingstest te doen en lid te worden van onze vereniging.

Interviews met Mensaleden

Voor het boek Het MensaQuotiënt (2003) zijn indertijd interviews afgenomen met een aantal (ex-)Mensaleden. Zij vertellen over hun hoogbegaafdheid en de invloed hiervan op hun leven.

Het MensaQuotiënt, A. Hofstede, K. Meerman.
uitg. Scriptum, 2003, EAN: 9789076846064