Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Hier vind je een overzicht met veelgestelde vragen aan en over Mensa en de daarbij horende antwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Waarom het belangrijk kan zijn om de Mensa toelatingstest te maken

Een goede persoonlijkheidstest heeft altijd toegevoegde waarde. Je leert iets over jezelf, over wie jij bent als mens. Dat geldt ook voor de toelatingstest. Erachter komen dat je hoogbegaafd bent geeft enorm veel inzicht in hoe je denkt en waarom. Laat je niet tegenhouden door faalangst. Alleen door de test wél te maken kom je erachter of er een wereld voor jou opengaat!

Vragen over hulp

Over hulp

Mijn zoon/ dochter is hoogbegaafd. Kunnen jullie mij helpen?

Mensa heeft een aantal jeugdleden en sommige Mensaleden hebben zelf kinderen met een hoog IQ. In essentie is Mensa echter een vereniging voor volwassenen. Voor vragen over hoogbegaafde kinderen kun je terecht bij andere organisaties. Sommigen vind je op de pagina met links.

Ik zoek een goede coach / psycholoog die kan helpen bij vragen die ik als hoogbegaafde heb. Kunnen jullie mij een naam geven??

Helaas kunnen wij geen aanbevelingen doen, omdat we de kwaliteit van hulpverleners niet kunnen beoordelen. Wij raden je aan om bij de betreffende hulpverlener eerst te vragen of ze kennis / ervaring hebben met hoogbegaafdheid, en wat hun kijk daarop is. Als je lid bent kun je ook andere leden vragen naar hun ervaringen.

Vragen over lid worden en lidmaatschap

Ik kon na een eerdere test lid worden, maar heb dat niet gedaan. Moet ik de test opnieuw doen als ik lid wil worden?

Afhankelijk van hoe lang dat geleden is, hoef je niet opnieuw de test te doen. Stuur je vraag met vermelding van je naam, geboortedatum en zowel je huidige als je toenmalige adres op via de contact-pagina. Na verificatie ontvang je opnieuw een uitnodigingspakket om lid te worden. Mensa is een vereniging die op vrijwilligers drijft, dus het kan wel enkele weken duren voordat alles is uitgezocht en verzonden.

Ik ben vroeger lid geweest van Mensa, en wil weer opnieuw lid worden. Wat moet ik doen?

Stuur een bericht naar de ledenadministratie en vermeld daarbij je naam, adres en geboortedatum en je lidnummer als je dat nog weet. Als je destijds op een ander adres woonde, geef dan ook je oude adres door. Na verificatie heten we je... welkom terug!

Ik wil mijn lidmaatschap opzeggen. Hoe doe ik dat?

Stuur een e-mail hierover naar de secretaris en vermeld daarbij je naam, adres en woonplaats en als het kan ook je lidnummer.

Ik ben onderhand wel nieuwsgierig naar die club van jullie, kan ik eens komen kijken?

Ja, hoor, van harte welkom! Stuur een berichtje via de contact-pagina en vermeld je woonplaats en telefoonnummer, dan brengen wij je in contact met de regionair in jouw omgeving. Hij of zij nodigt je graag een keer uit voor een bijeenkomst.

Vragen over testen

Over testen

Wanneer zijn de volgende testdagen?

De testdagen worden doorlopend en op onregelmatige basis ingepland en gaan door zodra er voldoende aanmeldingen zijn. Je ziet het overzicht van de testdagen wanneer je je aanmeldt voor de toelatingstest. Als een testdag niet meer in het overzicht staat, dan is deze of geannuleerd of volgeboekt; het is dan op geen enkele manier nog mogelijk je voor die eerder vermelde maar nu “verdwenen” testdag in te schrijven.

Waar zijn de testdagen?

De testdagen worden op verschillende locaties in Nederland verzorgd. Je ziet het overzicht van de testdagen wanneer je je aanmeldt voor de toelatingstest. Als een testdag niet meer in het overzicht staat, dan is deze of geannuleerd of volgeboekt; het is dan op geen enkele manier nog mogelijk je voor die eerder vermelde maar nu “verdwenen” testdag in te schrijven.

Wordt de test individueel afgenomen?

Nee, Mensa test alleen in groepsverband. Als je elders een individuele test laat afnemen, dan kun je het resultaat laten beoordelen door onze psycholoog. Zie hiervoor de voorwaarden.

Hoe lang duurt de test?

De toelatingstest zelf duurt ongeveer 2,5 uur, inclusief 1 korte pauze. Die 2,5 uur is exclusief de tijd die je neemt om ruim op tijd te arriveren en de tijd om eventueel nog even na te praten.

Ik heb last van prikkels door ADD/ADHD/autisme/hooggevoeligheid. Kan ik de test doen?

Je zult zelf moeten inschatten of jij de test kunt doen. Houd er rekening mee dat het tijdens de testdag druk is en er veel nieuwe indrukken zijn. Er zijn veel andere testdeelnemers en je moet onder tijdsdruk werken. De meeste locaties zijn prikkelarm, we kunnen echter niet alles buitensluiten. Laat daarom vooraf een aanwezige testassistent weten wat jouw situatie is.

Ik spreek en lees geen of minder goed Nederlands. Kan ik de test doen?

Als Nederlands niet je moedertaal is, dan zal dat jouw totaalscore waarschijnlijk negatief vertekenen. Wij verbieden je niet de test te komen maken, maar wellicht is het verstandiger elders een goede intelligentietest te maken, die of geen taalonderdelen heeft of is gemaakt voor mensen, die jouw moedertaal spreken.

Is de toelatingstest op papier of op de computer?

Mensa neemt alle toelatingstesten op computers af.

Kan ik de toelatingstest in mijn eigen tempo afronden?

Nee, voor ieder onderdeel van de toelatingstest krijg je een maximaal aantal minuten om de antwoorden te geven. Reken er daarom op dat je onder tijdsdruk de test maakt.

Welke testen worden er afgenomen?

De toelatingstest voor Mensa is een volwaardige intelligentie-test. Om de meting zo zuiver mogelijk te houden voor iedereen en voorkennis te vermijden, verstrekken wij geen informatie over de Mensa toelatingstest.

Ik ga binnenkort de toelatingstest doen. Moet ik me nog voorbereiden?

Om een bij jouw passend resultaat op de toelatingstest te behalen, raden we je aan de dagen voorafgaand aan de testsessie goed te slapen en geen alcohol of drugs te gebruiken. Daarnaast raden we je aan een testmoment (ochtend, middag of avond) te kiezen waarvan jij uit ervaring weet dat je je dan goed kunt concentreren. Kies geen testmoment op een dag dat je het al erg druk hebt met andere bezigheden. Verder hoef je je niet voor te bereiden.

Ik heb eerder een IQ test gedaan, maar dat was niet bij Mensa. Is die ook geldig?

Kijk bij de toelatingsvoorwaarden hoe je dan lid zou kunnen worden.

Ik heb veel last van faalangst. Kan ik de test niet op een andere manier doen?

Binnen Mensa is de groepstest de enige optie. Je kunt je faalangst vooraf kenbaar maken aan een aanwezige testassistent. Los van het feit dat spanningen bij de toelatingstest heel normaal zijn, kan hij of zij wellicht het ijs voor je breken en je wat op je gemak stellen. Ook kun je je elders laten testen en vervolgens, als het resultaat voldoet aan de Mensa toelatingsnorm, daarmee lid worden. Meer informatie vind je onder "Ben je al getest?".

Hoe hoog is het slagingspercentage voor de toelatingstest?

Over slagingspercentage spreken we zelf niet. Een ieder die de Mensa Toelatingstest doet, krijgt een resultaat, dat in een percentiel wordt uitgedrukt. Is het resultaat van een test gelijk aan of boven het 98ste percentiel, dan mag je lid van Mensa worden. Bij de huidige test wordt door circa 10% van de deelnemers zo'n score gehaald.

Weigeren jullie deelnemers aan de toelatingstest?

We weigeren voor de toelatingstest uitsluitend kandidaten die jonger zijn dan 16 jaar, zie verder ook het antwoord op de volgende vraag.

Ik ben jonger dan 16 jaar. Kan ik de Mensa ToelatingsTest komen maken?

Nee. Kandidaten jonger dan 16 jaar kunnen wij niet inschrijven, omdat de normen van de toelatingstest dat niet toelaten. Er zijn wel mogelijkheden om op basis van een elders gemaakte IQ-test lid te worden van Mensa. Overleg daarover bij voorkeur nog voordat je zo’n test maakt met onze National Supervisory Psychologist.

Worden IQ-scores van personen jonger dan 18 jaar altijd in behandeling genomen?

Ja, iedere persoon die ooit een score heeft behaald in de bovenste 2% van een door Mensa erkende intelligentietest kan worden toegelaten tot Mensa, ongeacht de leeftijd waarop de score is behaald en ongeacht hoe lang geleden dit is.

Hoelang duurt het voordat ik na de toelatingstest mijn uitslag ontvang?

Onze psychologen streven ernaar binnen twee weken de uitslag bij de kandidaat te hebben.

Waarom is het niet altijd zeker of de testdagen doorgaan?

De testdagen gaan door zodra het minimum aantal deelnemers zich heeft aangemeld. Zo kunnen we de kosten voor de toelatingstest laag houden. Als je betaald hebt en bent aangemeld voor een testzitting, dan houden we je op de hoogte.

Wanneer krijg ik bericht of de testdag doorgaat en het minimum aantal deelnemers is bereikt?

Wanneer het minimum aantal plaatsen bezet is, ontvang je een definitieve bevestiging per e-mail. Mocht onverwacht het minimum aantal plaatsen niet gehaald worden, dan word je uitgenodigd om je voor een andere testdag aan te melden. Je krijgt ongeveer 14 dagen voor de testdag bericht of de testdag doorgaat.

Ik ben verhinderd op de testdag waarvoor ik mij heb aangemeld. Wat moet ik doen?

Wanneer je verhinderd bent op de door jou gekozen testdag, kun je tot 14 dagen voor de testdag een andere datum kiezen. Je moet hiervoor inloggen op ons systeem en zelf een andere datum kiezen. Korter tevoren kun je niet meer wisselen van testdag (zie onze algemene voorwaarden).

Ik was verhinderd op de testdag en heb de testdatum niet veranderd en mij (niet) afgemeld. Wat nu?

Wanneer je je binnen 14 dagen voor de test afmeldt of niet komt opdagen, vervalt het recht van inschrijving voor een andere testdatum. Wanneer je de toelatingstest alsnog wil doen, moet je opnieuw het online-aanmeldproces doorlopen inclusief de betaling. Dit staat ook in onze algemene voorwaarden beschreven, die je bij je inschrijving voor de testdag hebt geaccepteerd. Bij bijzondere omstandigheden kan door de penningmeester van Vereniging Mensa Nederland anders worden beslist. Hiertoe dient een gemotiveerd verzoek met de reden waarom de opgegeven testdag niet bezocht kan of kon worden gestuurd te worden aan de selectiegemachtigde.

Ik heb me aangemeld voor de testdag en ben mijn bevestigingsemail kwijt. Wat nu?

Je kunt een e-mail sturen naar de selectiegemachtigde, waarin je aangeeft je login-gegevens opnieuw te willen ontvangen. Vermeld je voor- en achternaam en je geboortedatum. De selectiegemachtigde laat het systeem je dan geautomatiseerd de benodigde gegevens toemailen.

Ik heb betaald voor de toelatingstest, maar ik kan voorlopig de test niet maken. Wat nu?

Je kunt in de lijst met komende testdagen gebruik maken van de optie “Geen geschikte zitting; ik kom later terug." Als je daarvoor kiest, kun je je met je inloggegevens later weer aanmelden en alsnog een zitting kiezen. Je hebt tot 24 maanden na je betaling de tijd om de toelatingstest te maken. Na die 24 maanden vervalt dat recht.

Hoe krijg ik het resultaat van de toelatingstest gerapporteerd?

De toelatingstest voor Mensa bestaat uit verschillende onderdelen die tezamen je totale score bepalen. Als je de toelatingstest hebt gedaan, krijg je je uitslag gerapporteerd in ruwe scores per onderdeel en percentielscores per onderdeel. Daarnaast krijg je een totale percentiel-score die aangeeft of je lid kunt worden van Mensa. Deze informatie wordt per e-mail verstuurd.

Ik wil of kan niet via iDeal betalen. Is er een andere betalingsmogelijkheid?

Ja. Maak de kosten van de test over naar:
Vereniging Mensa Nederland
NL40 INGB 0000552200
o.v.v. voor- en achternaam, postcode en huisnummer, e-mailadres en ‘toelatingstest’.

Hoe krijgt men toegang tot de toelatingstest?

Mensa toelatingstest.

Waar kan een kandidaat een andere datum kiezen voor de toelatingstest?

Wanneer je verhinderd bent op de door jou gekozen testdag, kun je tot 14 dagen voor de testdag een andere datum kiezen. Je moet hiervoor inloggen op ons systeem en zelf een andere datum kiezen. Korter tevoren kun je niet meer wisselen van testdag (zie onze algemene voorwaarden).

Over dyslexie en de Mensa Toelatingstest

Bij (het berekenen van de uitslag op) de Mensa ToelatingsTest, wordt geen rekening gehouden met dyslexie. Er zijn vele vormen van dyslexie, die ieder op hun eigen wijze wel of niet van invloed kunnen zijn. Het is voor Mensa niet mogelijk per kandidaat na te gaan of, en zo ja op welke wijze, dat gebeurt. Als u dyslexie hebt, maakt u daarom de test 'op eigen risico'.


Vragen over Mensa

Over Mensa

Waar komt de naam Mensa vandaan?

Mensa is Latijn voor tafel. De naam symboliseert een vereniging waar iedereen aan een ronde tafel zit: gelijkwaardig is en ras, huidskleur, sekse, leeftijd, nationaliteit, religieuze, politieke en seksuele voorkeur, opleidingsniveau en culturele of sociale achtergrond niet relevant zijn.

Hoe lang bestaat Mensa?

Mensa is in 1946 in Groot-Brittannië opgericht door Roland Berril, een advocaat, en Dr. Lance Ware, een wetenschapper en jurist. De Vereniging Mensa Nederland is in 1963 opgericht door Mr. S.A. l'Honoré Naber.

Is Mensa een Nederlandse aangelegenheid?

Nee. Vereniging Mensa Nederland maakt deel uit van de internationale organisatie Mensa. De eerste Mensa is in 1946 opgericht in Groot-Brittannië. Daarna volgden de Verenigde Staten en in 1963 Nederland. Inmiddels zijn er nationale Mensa's in circa veertig landen en een aantal internationale leden. Alle leden zijn welkom bij activiteiten in alle landen.

Hoeveel leden heeft Mensa?

Mensa Nederland had eind 2014 ruim 4.500 leden en is daarmee één van de grootste afdelingen, na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Wereldwijd heeft Mensa meer dan 100.000 leden in meer dan veertig landen.

Is Mensa alleen voor hoogopgeleiden?

Nee, iedereen die slaagt voor de toelatingstest is van harte welkom bij Mensa.

Is Mensa alleen voor volwassenen?

Mensa heeft een aantal jeugdleden en sommige Mensaleden hebben zelf kinderen met een hoog IQ. In essentie is Mensa echter een vereniging voor volwassenen. Voor vragen over hoogbegaafde kinderen kun je terecht bij andere organisaties. Sommigen vind je op de pagina met links.

Welke standpunten neemt Mensa in?

Mensa als vereniging neemt geen standpunten in op politiek, ideologisch, filosofisch of religieus gebied. Natuurlijk kunnen individuele leden wel standpunten en (soms uitgesproken) meningen hebben.