Direkt zum Inhalt

Binnenkort te zien: de voorstelling Kameleon op Zevenmijlslaarzen

Hoe herken je hoogbegaafdheid en een ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen? Hoe voelt het om een hoogbegaafd kind op te voeden? En… wat wil het hoogbegaafde kind ons eigenlijk vertellen? Het zijn vragen waar veel ouders, opvoeders, maar ook onderwijs- en zorgprofessionals mee rondlopen. Theatermakers Maaike Ament en Marion Steeghs weten er alles van. Beiden ouders van hoogbegaafde kinderen weten zij als geen ander hoe uitdagend deze reis is. Met hun voorstelling nodigen ze je uit om op een luchtige manier na te denken en met elkaar van gedachten te wisselen over omgaan met hoogbegaafdheid en hoogbegaafde kinderen.

Lees verder...

Wat maakt het contact tussen mensaleden zo bijzonder?

Als je aanschuift bij anderen, wie dan ook, heb je binnen twee minuten een gesprek waar je enorm mee de diepte in kan. Het is fantastisch dat dat kan en dat je daar niet over na hoeft te denken.
Geen onderwerp is vreemd of te gek. Je voélt dat je begrepen wordt, waar het ook over gaat. Ook als je bijvoorbeeld een grapje maakt.

Zo laat Fontys (hoog)begaafde studenten floreren


Eind 2019 staken een aantal medewerkers van Fontys Hogescholen de koppen bij elkaar en begonnen een uitgebreid onderzoek naar hoogbegaafdheid in het hbo. Docenten en studenten wilden meer weten en begrijpen over het anders denken en beleven van hoogbegaafden, en in hoeverre het onderwijs hierop aansluit. Het resultaat is een aantal rapporten en, misschien wel uniek voor dit soort onderzoeken, ook meerdere praktische tips en handvatten voor docenten en studenten om beter met hoogbegaafdheid om te gaan.

 

Lees meer...

Nieuwe MensAcademielezing over bosovergangen en boomkwekerijen

Op 8 juli om 20.00 uur nodigt de MensAcademie je uit voor een gratis lezing. Deze editie staat in het thema van bossen in een overgangsperiode en hout als bouwmateriaal. Want hoe duurzaam is dat eigenlijk? En wat speelt er mee op politiek vlak? Dat is het hoofdonderzoek van gastspreker Daniela Manuschevich, die als geografieprofessor werkzaam is bij de Universiteit van Santiago. Zij neemt je mee naar haar standplaats in Chili, waar een strijd gaande is tussen boomkwekerijen en het behoud van inheemse bossen. Ben jij erbij?

Lees verder!

Nieuwe leerstoel Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact

Er is steeds meer aandacht voor hoge intelligentie en hoogbegaafdheid, maar het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied blijft achter. Daarom werken Stichting Mensa Fonds en Tilburg University samen om in 2022 de bijzondere leerstoel Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact te starten.

Lees hier alles over deze leerstoel en hoe jij hieraan kunt bijdragen.


Dit zijn de winnaars van de Mensa Fonds Awards 2021

Op 11 april was het zover: bij de prijzenregen in de Balie kreeg het Mensa Fonds er weer drie Awardwinnaars bij. Publiek kon via livestream meekijken hoe de winnaars in Amsterdam werden gehuldigd. Op gepaste afstand, maar zeker niet minder feestelijk.

Lees verder...


IHBV publiceert nieuw boek Hoogbegaafde senioren

Wil je meer weten over hoogbegaafde senioren of behoor je zelf tot deze doelgroep? Lees dan het boek Hoogbegaafde senioren, een uitgave van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV).

Lees verder…


Mensa Fonds Awards steekt prijsuitreiking in een nieuw jasje

Terwijl de aanmeldingen nog binnenstromen, bereidt Stichting Mensa Fonds zich al voor op de uitreiking van de Mensa Fonds Awards op 11 april. Die ceremonie verloopt vanwege de lockdown dit jaar namelijk nét even anders. En dat heeft ook voordelen, vertelt bestuurslid Brenda Dekkers. We spreken haar in de aanloop van het evenement dat dit jaar live te volgen is vanachter je laptop.

Lees verder...


SlimmerIQuiz Lite wegens succes verlengd

Speciaal voor de Week van de Hoogbegaafdheid lanceerde Mensa de SlimmerIQuiz Lite, het digitale kleine broertje van de jaarlijkse SlimmerIQuiz. En met honderden deelnemers bleek dat een groot succes. De wedstrijd is inmiddels gestreden, en de winnaars zijn bekend. Maar wie hem heeft gemist, kan nog steeds puzzelen naar hartelust, Want dankzij de enthousiaste ontvangst blijft de mini-quiz voorlopig online staan!

Lees verder...


Volg het online symposium Samen elk talent versterken

Wil je alles weten over begaafdheid en talentontwikkeling? Volg dan het symposium Samen elk talent versterken van het National Talent Centre of the Netherlands.

Hier lees je wat er op het programma staat en hoe je je kunt aanmelden.


Alle afleveringen van Mensa aan Tafel zijn nu online te bekijken

Heb je tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid de live-uitzending van Mensa aan Tafel gemist? Bekijk dan nu alle afleveringen op YouTube.

In Mensa aan Tafel spreekt presentator Rutger Knol in 3 afleveringen met 13 leden van Mensa over hoe het is om hoogbegaafd te zijn en welke rol Mensa speelt in hun leven. De afleveringen hebben allemaal een eigen thema. Wil je meer weten over hoe het is om hoogbegaafd te zijn? En wat de vereniging Mensa te bieden heeft?
Lees hier meer over Mensa aan Tafel en bekijk alle afleveringen.


Diederik Jekel wint Mensa Fonds Impact Award 2021

De Mensa Fonds Impact Award gaat dit jaar naar vaste stof-fysicus en wetenschapsjournalist Diederik Jekel. De jury prijst de ‘wetenschapsinfluencer’ voor de onnavolgbare manier waarop hij bètawetenschappen toegankelijk maakt voor het grote publiek.

Lees verder...


Nieuw onderzoek bewijst: jongens en meisjes even slim

Is er een verschil in IQ tussen jongens en meisjes? Niet volgens een analyse van de Katholieke Universiteit Leuven. Het onderzoek vergeleek ruim 3 decennia aan testresultaten, en wat bleek? Jongens en meisjes presteren op hetzelfde niveau.. Hoofdonderzoeker Jacques Grégoire hoopt daarmee definitief een einde te maken aan vooroordelen en verdeling op basis van gender. 

Lees verder...


Volg het voorjaarsprogramma over hoogbegaafdheid in het hoger onderwijs

Hoe vergroot je de kennis over hoogbegaafdheid in het hoger onderwijs? En hoe kun je hoogbegaafde studenten het beste begeleiden? Dit zijn de thema’s van 3 online bijeenkomsten die het Landelijk Netwerk Hoogbegaafd in het Hoger Onderwijs (HB-HO) dit voorjaar organiseert.

Ben jij actief in het hoger onderwijs en wil je deelnemen aan deze activiteiten? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Lees meer ...


Over de Week van de Hoogbegaafdheid

Het is bijna zover: de Week van de Hoogbegaafdheid gaat in maart van start. En dit jaar organiseren we veel originele, uitdagende activiteiten waaraan je online kunt meedoen! Benieuwd wat er op de planning staat?

Lees verder...